Bishop Petros of Astoria (Greek)

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

O Μακαριστός Επίσκοπος Αστορίας Πέτρος (κατά κόσμον Στέφανος Αστυφίδης) γεννήθηκε το 1915 στην Χώρα Χίου. Οι γονείς του Μαρία και Δημήτρης ήσαν άνθρωποι ευσεβείς και βαθιά συνειδητοποιημένοι Ορθόδοξοι. Ήσαν άνθρωποι απλοί και έζησαν λιτό βίο, με σεμνότητα και βαθιά προσηλωμένοι στην πίστη και τις παραδόσεις τις Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ενάρετοι καθώς ήταν και πιστοί καθοδήγησαν τους δυο υιούς τους, Στέφανο και Νικόλαο στην ανάλογη πνευματική και Μυστηριακή ζωή. Χαρακτηριστικό της βαθιά τους Αγάπης προς το Θεό είναι ότι μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης συζύγου του ο κ. Δημήτρης ακολουθεί τον δρόμο του μοναστικού Βίου εις τον Άγιο Όρος μετονομασθείς εις π. Δαμασκηνό.

Από τα παιδικά τους χρόνια τα δυο αδέλφια, Στέφανος και Νικόλαος δείχνουν την κλήση τους προς το Μυστήριο της Ιεροσύνης. Αργά αλλά σταθερά μυούνται εις την πνευματική ζωή υπό την στενή πνευματική καθοδήγηση του γέροντα τους π. Άνθιμου ( Βαγιανού).
Στα του 18 χρόνια, ο Νεαρός Στέφανος μαζί με τον αδελφό του αναχωρούν για το Άγιον Όρος όπου και θα εγκαταβιώσούν εις την σκήτη της Άγίας Άννης στο Κελί της Αγίας Αναλήψεως. 10 χρόνια αργότερα οι ιερομόναχοι αυτάδελφοι Πέτρος & Νήφων θα χειροτονηθούν Διάκονοι και πρεσβύτεροι από τον αγωνιστή επίσκοπο Γερμανό (Βαρικόπουλο) προκειμένου να εξυπηρετήσουν εφημεριακά και πνευματικά το παράρτημα Γ.Ο.Χ Επανωμής Θεσσαλονίκης. Εκεί ο κόσμος θα τους αγκαλιάσει και θα ενισχύσει το έργο και τη δράση τους εις το πατρώο εορτολόγιο. Αυτή η δράση τους υπέρ του Πατρίου εορτολογίου θα τους στοιχίσει και θα επιφέρει σειρά διωγμών εις βάρος τους .
Εν συνεχεία θα εξυπηρετήσουν την Εκκλησία του Πατρώου εορτολογίου στη Χίο και στην Τήνο για να καταλήξουν εφημέριοι στην Αθήνα εις τους ιερούς ναούς Αγ. Ανδρέου Περιστερίου, και στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Κυψέλη.
Το 1951 οι δρόμοι των δυο αυτάδελφων χωρίζουν και ο αρχιμ. Πέτρος Αστυφίδης αναχωρεί για τις ΗΠΑ κατόπιν προσκλήσεως του τότε αρχιεπισκόπου των ΓΟΧ Αμερικής Αρσενίου(Σάλτα). Εγκαθίσται προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστού στους 17 δρόμους στο Manhattan. Παράλληλα θα εξυπηρετήσει την ιστορική πλέον εκκλησία του Αγίου Νικολάου στους δίδυμους πύργους της Ν.Υ. η οποία καταστράφηκε με το χτύπημα της 11 Σεπτεμβρίου 2001. Το 1954 ιδρύει την κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας και ξεκινά την ανοικοδόμηση τον ιερού ναού της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια της Ν.Υ. Η Αγία Μαρκέλλα από το 1954 αποτελεί το κέντρο της ποιμαντικής δράσης του και το πνευματικό ορμητήριο για την ανάπτυξη συνολικά ολόκληρης της προσπάθειας του. Εν συνεχεία και αφού ο κόσμος αγκάλιασε το έργο και την τιτάνια προσπάθεια του στην κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας προχωρά στην ίδρυση του ιστορικού ελληνικού σχολείο της Αγ. Μαρκέλλας από το οποίο υπολογίζεται ότι αποφοίτησαν πάνω από 7500 Ε/Αμερικανόπουλα. Την ευθύνη λειτουργίας είχαν και εξακολουθούν να έχουν οι αδελφές της ιεράς Μονής της Αγίας Συγκλητικής υπό τη διεύθυνση της ηγούμενης γερόντισσας Συγκλητικής. Το 1962 χειροτονείται Επίσκοπος από την Υπερώρεια Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από τον αρχιεπίσκοπο Χιλής (Ν.Α.) Λεόντιο και τον επίσκοπο Βενεζουέλα- Καράκας Σεραφείμ. Όντας πλέον Επίσκοπος δραστηριοποιήθηκε εις το να χειροτονηθούν και οι εν Ελλάδι επίσκοποι των ΓΟΧ υπό την ιδία ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία σήμερα τυγχάνει πανορθόδοξου αναγνωρίσεως. Μετά την χειροτονία του εις Επίσκοπο δραστηριοποιείται έντονα και πολύ γρήγορα πλαισιώνεται από συνοδεία μοναχών και μοναζουσών.
Ιδρύει Εκκλησίες στο Μοντρεαλ , και την γυναικεία ιερά Μονή της Αγίας Άννης (1986). Δέκα χρόνια (1996) αργότερα ιδρύει τον ιερό ναό του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στον Καναδά. Παράλληλα η δράση του στην Αμερική επεκτείνεται από το Λονγκαϊλαντ ως τη Φλόριδα.
Με τα χρόνια και τη συνεχή δράση και προσφορά του εντάσσονται και άλλες Εκκλησίες των ΓΟΧ εις τη διακαιοδοσία του(ο Αγ. Σπυρίδων στο Ντιτρόιτ., Αγ. Νεκτάριος, και οι Αγ. Ανάργυροι το Σικάγο). Κατά την διάρκεια της αρχιερατείας του διατηρούσε ραδιοφωνικό πρόγραμμα η ?Φωνή της Ορθοδοξίας? ενώ παράλληλα εξέδιδε το 15ημερο περιοδικό ?πυρσός της Ορθοδοξίας?. Υπό την Ευλογία και καθοδήγηση του επί 12ετιας υπήρχε εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο απευθυνόταν σε ολόκληρο τον Ελληνισμό της Αμερικής . Το 1986 συμμετείχε εις την εκλογή του νυν αρχιεπισκόπου των ΓΟΧ Μακαριωτάτου κ.κ. Χρυσοστόμου. Στα χρόνια της αρχιερατείας του χειροτόνησε δεκάδες ιερείς και έκκειρε μοναχούς και μοναχές . Κατά κοινή ομολογία η δράση του αποτελούσε για τους Έλληνες ομογενείς φάρο της Ορθοδοξίας για αυτό και στηρίχτηκε και αγκαλιάστηκε κάθε προσπάθεια του.
Στα 80 έτη προσβάλλεται από την νόσο της λευχαιμίας από την οποία και τελικά κατέληξε στα τέλη του 1997. Ετάφη κατόπιν επιθυμίας του εις την ιερά μονή του αγίου Μηνά Ανθούσης Αττικής όπου αναπαύεται μαζί με τον προαπελθώντα αυτάδελφο του Νήφωνα. Το έργο που άφησε πίσω του, σήμερα σχεδόν 50 έτη από το ξεκίνημα του {εδώ} εις την Αστόρια της Ν.Υ. συνεχίζεται αδιάκοπα από τους στενούς συνεργάτες του και τα πνευματικά του παιδιά αλλά και όσους συνεχίζει να εμπνέει η μορφή Του.
Έργο τεράστιο και με βαθιές ρίζες στη Γνήσια ορθόδοξη παράδοση και πίστη στο Πατρώο Εορτολόγιο. Σήμερα η προσπάθεια του αυτή συμπυκνώνεται σε μια οργανωμένη μητρόπολη με οκτώ ενορίες σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ , 2 μοναστικές αδελφότητες , που ο ίδιος ίδρυσε (το τρίτο μοναστήρι ιδρύθηκε από το νυν Μητροπολίτη Παύλο) ένα σχολείο και πολλά ακόμα που σιγά ? σιγά φέρνει στο φως η έρευνα και η μελέτη της ζωής, της δράσης και της προσφοράς του. Πολλά αναμένεται να παρουσιαστούν με τον εορτασμό του Ιωβηλαίου έτους της Α΄ 50ετίας τον Οκτώβριο του 2004.
Orthodox Awareness

The Problem of Conservative New Calendarism

A talk delivered by Fr. Maximus (Marretta) to the Inter-Orthodox Conference "Orthodoxy and Modern Ecumenism," University of Chicago, March 5/18, 2007. Read more...

Missions

Saint John of Kronstadt - Bunnell, Florida

St. John of Kronstadt Orthodox Church began as a mission parish in the year 2000, in a home chapel in Palm Coast, FL – a small town on Florida’s northeast coast located between St. Augustine and Daytona Beach. After two years, it became necessary to have services in area community centers, rented for Sundays and other Holy Days. Read more...

Youth

2021 St. Xenia Camp

Greetings St. Xenia Camp family,

As previously announced, through the intercessions of St. Xenia, the prayers of so many of you, and with the blessing of Metropolitan Demetrius, St. Xenia Camp 2021 will return to Forest Acres in Fryeburg, Maine August 15-21! Given the continued impact of COVID-19, camp this year may yet be somewhat different from the past Forest Acres experiences. We are sharing this information ahead of registration so that all families can make an informed decision on whether they feel comfortable sending their camper(s) this year. [Read more...]

 

Ask A Priest

Is the GOC Insular?

Q. In considering becoming part of the GOC in America, I am getting warnings from various circles that the attitude of GOC people is that of being “walled off,” “arrogant,” “judgmental,” and “in your face” toward those not in the Genuine Orthodox Church, with accusations such as “World Orthodox” priests are “not even Christians” and the like. Could you give me your personal, realistic assessment of this dynamic and possibly refer me to an official statement on how GOC members should and do relate to and communicate with those in “World Orthodoxy”? Read more...