Bishop Petros of Astoria (Greek)

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

O Μακαριστός Επίσκοπος Αστορίας Πέτρος (κατά κόσμον Στέφανος Αστυφίδης) γεννήθηκε το 1915 στην Χώρα Χίου. Οι γονείς του Μαρία και Δημήτρης ήσαν άνθρωποι ευσεβείς και βαθιά συνειδητοποιημένοι Ορθόδοξοι. Ήσαν άνθρωποι απλοί και έζησαν λιτό βίο, με σεμνότητα και βαθιά προσηλωμένοι στην πίστη και τις παραδόσεις τις Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ενάρετοι καθώς ήταν και πιστοί καθοδήγησαν τους δυο υιούς τους, Στέφανο και Νικόλαο στην ανάλογη πνευματική και Μυστηριακή ζωή. Χαρακτηριστικό της βαθιά τους Αγάπης προς το Θεό είναι ότι μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης συζύγου του ο κ. Δημήτρης ακολουθεί τον δρόμο του μοναστικού Βίου εις τον Άγιο Όρος μετονομασθείς εις π. Δαμασκηνό.

Από τα παιδικά τους χρόνια τα δυο αδέλφια, Στέφανος και Νικόλαος δείχνουν την κλήση τους προς το Μυστήριο της Ιεροσύνης. Αργά αλλά σταθερά μυούνται εις την πνευματική ζωή υπό την στενή πνευματική καθοδήγηση του γέροντα τους π. Άνθιμου ( Βαγιανού).
Στα του 18 χρόνια, ο Νεαρός Στέφανος μαζί με τον αδελφό του αναχωρούν για το Άγιον Όρος όπου και θα εγκαταβιώσούν εις την σκήτη της Άγίας Άννης στο Κελί της Αγίας Αναλήψεως. 10 χρόνια αργότερα οι ιερομόναχοι αυτάδελφοι Πέτρος & Νήφων θα χειροτονηθούν Διάκονοι και πρεσβύτεροι από τον αγωνιστή επίσκοπο Γερμανό (Βαρικόπουλο) προκειμένου να εξυπηρετήσουν εφημεριακά και πνευματικά το παράρτημα Γ.Ο.Χ Επανωμής Θεσσαλονίκης. Εκεί ο κόσμος θα τους αγκαλιάσει και θα ενισχύσει το έργο και τη δράση τους εις το πατρώο εορτολόγιο. Αυτή η δράση τους υπέρ του Πατρίου εορτολογίου θα τους στοιχίσει και θα επιφέρει σειρά διωγμών εις βάρος τους .
Εν συνεχεία θα εξυπηρετήσουν την Εκκλησία του Πατρώου εορτολογίου στη Χίο και στην Τήνο για να καταλήξουν εφημέριοι στην Αθήνα εις τους ιερούς ναούς Αγ. Ανδρέου Περιστερίου, και στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Κυψέλη.
Το 1951 οι δρόμοι των δυο αυτάδελφων χωρίζουν και ο αρχιμ. Πέτρος Αστυφίδης αναχωρεί για τις ΗΠΑ κατόπιν προσκλήσεως του τότε αρχιεπισκόπου των ΓΟΧ Αμερικής Αρσενίου(Σάλτα). Εγκαθίσται προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστού στους 17 δρόμους στο Manhattan. Παράλληλα θα εξυπηρετήσει την ιστορική πλέον εκκλησία του Αγίου Νικολάου στους δίδυμους πύργους της Ν.Υ. η οποία καταστράφηκε με το χτύπημα της 11 Σεπτεμβρίου 2001. Το 1954 ιδρύει την κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας και ξεκινά την ανοικοδόμηση τον ιερού ναού της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια της Ν.Υ. Η Αγία Μαρκέλλα από το 1954 αποτελεί το κέντρο της ποιμαντικής δράσης του και το πνευματικό ορμητήριο για την ανάπτυξη συνολικά ολόκληρης της προσπάθειας του. Εν συνεχεία και αφού ο κόσμος αγκάλιασε το έργο και την τιτάνια προσπάθεια του στην κοινότητα της Αγίας Μαρκέλλας προχωρά στην ίδρυση του ιστορικού ελληνικού σχολείο της Αγ. Μαρκέλλας από το οποίο υπολογίζεται ότι αποφοίτησαν πάνω από 7500 Ε/Αμερικανόπουλα. Την ευθύνη λειτουργίας είχαν και εξακολουθούν να έχουν οι αδελφές της ιεράς Μονής της Αγίας Συγκλητικής υπό τη διεύθυνση της ηγούμενης γερόντισσας Συγκλητικής. Το 1962 χειροτονείται Επίσκοπος από την Υπερώρεια Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από τον αρχιεπίσκοπο Χιλής (Ν.Α.) Λεόντιο και τον επίσκοπο Βενεζουέλα- Καράκας Σεραφείμ. Όντας πλέον Επίσκοπος δραστηριοποιήθηκε εις το να χειροτονηθούν και οι εν Ελλάδι επίσκοποι των ΓΟΧ υπό την ιδία ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία σήμερα τυγχάνει πανορθόδοξου αναγνωρίσεως. Μετά την χειροτονία του εις Επίσκοπο δραστηριοποιείται έντονα και πολύ γρήγορα πλαισιώνεται από συνοδεία μοναχών και μοναζουσών.
Ιδρύει Εκκλησίες στο Μοντρεαλ , και την γυναικεία ιερά Μονή της Αγίας Άννης (1986). Δέκα χρόνια (1996) αργότερα ιδρύει τον ιερό ναό του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στον Καναδά. Παράλληλα η δράση του στην Αμερική επεκτείνεται από το Λονγκαϊλαντ ως τη Φλόριδα.
Με τα χρόνια και τη συνεχή δράση και προσφορά του εντάσσονται και άλλες Εκκλησίες των ΓΟΧ εις τη διακαιοδοσία του(ο Αγ. Σπυρίδων στο Ντιτρόιτ., Αγ. Νεκτάριος, και οι Αγ. Ανάργυροι το Σικάγο). Κατά την διάρκεια της αρχιερατείας του διατηρούσε ραδιοφωνικό πρόγραμμα η ?Φωνή της Ορθοδοξίας? ενώ παράλληλα εξέδιδε το 15ημερο περιοδικό ?πυρσός της Ορθοδοξίας?. Υπό την Ευλογία και καθοδήγηση του επί 12ετιας υπήρχε εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο απευθυνόταν σε ολόκληρο τον Ελληνισμό της Αμερικής . Το 1986 συμμετείχε εις την εκλογή του νυν αρχιεπισκόπου των ΓΟΧ Μακαριωτάτου κ.κ. Χρυσοστόμου. Στα χρόνια της αρχιερατείας του χειροτόνησε δεκάδες ιερείς και έκκειρε μοναχούς και μοναχές . Κατά κοινή ομολογία η δράση του αποτελούσε για τους Έλληνες ομογενείς φάρο της Ορθοδοξίας για αυτό και στηρίχτηκε και αγκαλιάστηκε κάθε προσπάθεια του.
Στα 80 έτη προσβάλλεται από την νόσο της λευχαιμίας από την οποία και τελικά κατέληξε στα τέλη του 1997. Ετάφη κατόπιν επιθυμίας του εις την ιερά μονή του αγίου Μηνά Ανθούσης Αττικής όπου αναπαύεται μαζί με τον προαπελθώντα αυτάδελφο του Νήφωνα. Το έργο που άφησε πίσω του, σήμερα σχεδόν 50 έτη από το ξεκίνημα του {εδώ} εις την Αστόρια της Ν.Υ. συνεχίζεται αδιάκοπα από τους στενούς συνεργάτες του και τα πνευματικά του παιδιά αλλά και όσους συνεχίζει να εμπνέει η μορφή Του.
Έργο τεράστιο και με βαθιές ρίζες στη Γνήσια ορθόδοξη παράδοση και πίστη στο Πατρώο Εορτολόγιο. Σήμερα η προσπάθεια του αυτή συμπυκνώνεται σε μια οργανωμένη μητρόπολη με οκτώ ενορίες σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ , 2 μοναστικές αδελφότητες , που ο ίδιος ίδρυσε (το τρίτο μοναστήρι ιδρύθηκε από το νυν Μητροπολίτη Παύλο) ένα σχολείο και πολλά ακόμα που σιγά ? σιγά φέρνει στο φως η έρευνα και η μελέτη της ζωής, της δράσης και της προσφοράς του. Πολλά αναμένεται να παρουσιαστούν με τον εορτασμό του Ιωβηλαίου έτους της Α΄ 50ετίας τον Οκτώβριο του 2004.
Orthodox Awareness

The Reading is from the (False) Prophecy of Paisios

In the August 6, 2009 edition of the newspaper «Ελεύθερη Ώρα» (Free Time), the following article was published with the title “Grapsas, Paisios and the Prophecy!”:

“There was another prophecy for General Grapsas and they feared it.

For some time now the prophecy of Elder Paisios is circulating. Certainly, while the prophecy is one thing, reality is something else, but somewhere there is an extreme. Read more...

Missions

Saint Matthew the Evangelist, Jonesboro, Arkansas

Jonesboro is a town located near the Eastern border of Arkansas, with a population of approximately 60,000. From a human standpoint, it’s not the most likely candidate for a traditional Orthodox mission, but for an Orthodox Christian who orders his priorities around Christ and His Church, it makes perfect sense. Read more...

Youth

2021 St. Xenia Camp

Greetings St. Xenia Camp family,

As previously announced, through the intercessions of St. Xenia, the prayers of so many of you, and with the blessing of Metropolitan Demetrius, St. Xenia Camp 2021 will return to Forest Acres in Fryeburg, Maine August 15-21! Given the continued impact of COVID-19, camp this year may yet be somewhat different from the past Forest Acres experiences. We are sharing this information ahead of registration so that all families can make an informed decision on whether they feel comfortable sending their camper(s) this year. [Read more...]

 

Ask A Priest

Morning and Evening Prayers

Q. Are the prayers in the blue prayer book [A Prayerbook for Orthodox Christians by the Holy Transfiguration Monastery —ed.] compulsory for everyone? I mean their morning prayers and the service of Small Compline. My confessor gave me a special rule but wasn’t clear about whether this replaced the book prayers or was in addition to them. Read more...