Articles

O Ἐπίσκοπος Μαραθῶνος κ. ΦΩΤΙΟΣ

Bishop Photios of Marathon

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γ.Ο.Χ. Μαραθώνος κ. ΦΩΤΙΟΣ, κατά κόσμον Σάββας Μαντάλης του Γεωργίου και της Χρυσής, γεννήθηκε στη νήσο Ρόδο των Δωδεκανήσων την 3/16 - 6 - 1968. Το 1984 αποκτά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την επινόηση ενός σχεδιαστικού συστήματος, καθώς τον προσελκύουν οι θετικές επιστημες και η έρευνα γενικότερα. Ως μαθητής του Λυκείου μαζί με κάποιους συμμαθητές του συστήνουν μία ομάδα έρευνας πνευματικού προσανατολισμού, και συλλέγουν στοιχεία για την Ορθοδοξία και τις καλούμενες «σκοτεινές δυνάμεις», αντικείμενο το οποίο είχε κεντρίσει το ένδιαφέρον των νεαρών μαθητών. Στά πλαίσια αυτά, το 1985, η ομάδα αυτή των μαθητών οργανώνει (με την συνεργασία των γονέων και των καθηγητών τους) ομιλία του Ν. Ψαρουδάκη στην Ρόδο με θέμα «Σιωνισμός, Μασονία και Χριστιανισμός». Από την έρευνα σε αυτόν τον τομέα γνωρίζει τον διαβρωτικό χαρακτήρα του Οικουμενισμού και εντάσσεται στην Εκκλησία των Γ.Ο.Χ.

Τον Δεκέμβριο του 1986 διακόπτει τις τεχνικές του σπουδές και τον Ιανουάριο του επομένου έτους κείρεται Μοναχός στην Κάλυμνο και συμμετέχει στην ίδρυση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μεσοβουνίου Καλύμνου (θεωρούμενον -τότε- ως μετόχιον της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους), της οποίας γίνεται Οικονόμος και Γραμματέας (βλ. φωτ. δεξιά). Έξι μήνες αργότερα τον ακολουθεί και ένας συμφοιτητής του ο οποίος γίνεται Μοναχός στην ίδια Μονή.

Το 1994 χειροτονείται Διάκονος από τον γέροντά του Μητροπολίτη (τότε) των Γ.Ο.Χ. Δωδεκανήσου κ. Καλλίνικο οποίος το επόμενο έτος τον χειροτονεί Πρεσβύτερο. Ως Εφημέριος εξυπηρετούσε τις ενορίες του Αγίου Νικήτα Καλύμνου και Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ρόδου. Παράλληλα αναλαμβάνει και το Κατηχητικό έργο, τόσο των παιδιών, όσο και των προς βάπτιση ενηλίκων (προσφύγων εκ Β. Ηπείρου).Από τον Δεκέμβριο του 1993 γίνεται διευθυντής του περιοδικού της Μητροπόλεως και τα επόμενα έτη ασχολείται, μεταξύ των άλλων, και με την μάθηση στον χειρισμό υπολογιστικών συστημάτων και ειδικεύεται στον τομέα αυτό με την καθοδήγηση μέλους της Εκκλησίας μας Καθηγητού της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

Τον Ιούλιο του 1998, για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή του (απόσχιση του γέροντός του από την κανονική Εκκλησία των Γ.Ο.Χ.) αναγκάζεται να αποχωρισθεί την Μονή της Μετανοίας του και να βρεί καταφύγιο στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου, της οποίας -άλλωστε- ετέλη εξ αρχής εξαρτηματικός Μοναχός. Έζησε από κοντά την ασθένεια και τις τελευταίες στιγμές του μακαριστού Γέροντος Ευθυμίου καθώς και την εκλογή του νέου Ηγουμένου της Μονής Γέροντος Μεθοδίου. Εκεί παρέμεινε επί ένα έτος λειτουργώντας ως Εφημέριος στην ιστορική αυτή Μονή και κατά καιρούς εξυπηρετούσε τους πιστούς της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. της ιδιαίτερης πατρίδας του, οι οποίοι συνέστησαν την ενορία του Αγίου Νεκταρίου Ρόδου.

Τον Ιούνιο του 1999 καλείται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χρυσόστομο για να αναλάβει την διεύθυνση των Γραφείων της Ιεράς Συνόδου και του επισήμου δημοσιογραφικού οργάνου της Εκκλησίας μας «Φωνή της Ορθοδοξίας». Τον Αύγουστο του ίδιου έτους η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών τον εκλέγει και χειροτονεί Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μαραθώνος. Ταυτοχρόνως αναλαμβάνει και την Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου. Παράλληλα με τα καθήκοντά του εξακολουθεί την μάθηση στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις σπουδές α) στην Ελληνική Ιστορία (με ειδίκευση στο θέμα "Ελληνισμός και Δύση"), β) στην Διοίκηση μή Κερδοσκοπικών Οργανισμών (από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την μέθοδο της «εξ αποστάσεως εκαίδευσης») και γ) στις Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και αποφοιτεί επιτυχώς, λαμβάνοντας το πτυχίο του με άριστα.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Φώτιος ομιλεί την αγγλική γλώσσα και ως μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Πληροφορικής, εισηγήθηκε την μηχανοργάνωση των Γραφείων της Εκκλησίας μας και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας του διαδικτύου για την διάδοση της ακαινοτομήτου πίστεως. Διετέλεσε μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος μέχρι τόν Σεπτέμβριο του 2011, και είχε την ευθύνη της οργανώσεως της Νεολαίας των Γ.Ο.Χ., δηλαδή του Νεανικού Ὀρθοδόξου Συνδέσμου, προεδρεύοντας στην Συντονιστική Επιτροπή του Συνδέσμου από την ίδρυσή του το 2007 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Έχει την ευθύνη της οργανώσεως και λειτουργίας της Σχολής Κατηχητών της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. η οποία λειτουργεί επιτυχώς από το 2001, Από τον Σεπτέμβριο του 2008, ορίσθηκε μέλος και της Συνοδικής Επιτροπής Νομικών Θεμάτων.

Έχει αναλάβει την Τοποτηρητεία των χηρευουσών Μητροπόλεων Φθιώτιδος (από το έτος 2000) και Κυκλάδων καί Δωδεκανήσου (από το έτος 2010). Έχει επισκεφθεί κατ'επανάληψιν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Αυστραλία ως απεσταλμένος της Ιεράς Συνόδου για Εκκλησιαστικές υποθέσεις. Επιπροσθέτως έχει την πνευματική επιστασία των Γ.Ο.Χ. Μ. Βρετανίας (τη αδεία του Σεβασμ. Αχαΐας). Από την αρχή του 2009 ορίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο ως μόνιμος μέλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Αμερική Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ.. Τόν Ὀκτώβριον τοῦ 2010 ἀνέλαβε τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Ο Θεοφιλέστατος από το 2003 ανέλαβε την ανασύσταση της Ιερας Μονής Αγίας Σκέπης Δαφνίου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου π. Δανιήλ Μπούρα, η οποία ευρίσκεται πλησίον της ιστορικής Ιεράς Μονής Δαφνίου στο Χαϊδάρι Αττικής.

Στοιχεία επικοινωνίας του Θεοφιλεστάτου: α) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ, ΤΡΟΙΑΣ 20, 124 62 ΧΑΪΔΑΡΙΟΝ, τηλ/φαξ 2105325193, β) ΓΡΑΦΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ, ΚΑΝΙΓΓOΣ 32, Γ΄ ΟΡΟΦΟΣ, τηλ. 2103828280, φαξ 2103847365, γ) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, 7ον ΧΛΜ ΛΕΩΦ. ΡΟΔΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 851 00 ΡΟΔΟΣ, ΤΗΛ. 22410 61638, δ) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Orthodox Awareness

Hero-Worshipping: the Sickness of our Holy Struggle

“Trust ye not in princes, in the sons of men, in whom there is no salvation.”
(Psalm 145:3)

We mustn’t have absolute trust in human beings for our salvation, no matter what dignity they have. Human beings are changeable. Today they are saints, tomorrow—deniers. Today—sinners, tomorrow—righteous. We must have absolute trust in God, and in Him we must base our hopes of salvation. “Blessed is he of whom the God of Jacob is his help, whose hope is in the Lord his God” (Psalm 145:5). Read more...

Missions

Saint Matthew the Evangelist, Jonesboro, Arkansas

Jonesboro is a town located near the Eastern border of Arkansas, with a population of approximately 60,000. From a human standpoint, it’s not the most likely candidate for a traditional Orthodox mission, but for an Orthodox Christian who orders his priorities around Christ and His Church, it makes perfect sense. Read more...

Youth

2021 St. Xenia Camp

Greetings St. Xenia Camp family,

As previously announced, through the intercessions of St. Xenia, the prayers of so many of you, and with the blessing of Metropolitan Demetrius, St. Xenia Camp 2021 will return to Forest Acres in Fryeburg, Maine August 15-21! Given the continued impact of COVID-19, camp this year may yet be somewhat different from the past Forest Acres experiences. We are sharing this information ahead of registration so that all families can make an informed decision on whether they feel comfortable sending their camper(s) this year. [Read more...]

 

Ask A Priest

Two-Headed Snake Cane?

Q. Can you tell me what the two-headed snake cane the Greek Bishop is walking with represents? What does it mean?
-V.T. Read more...